Economen denken dat Draghi klaar is met het verruimen van het monetaire beleid. In de VS zijn ze daar allang mee klaar, en gaat de rente omhoog woensdag. Geen belegger die daar nog over twijfelt. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Ladies and gentlemen: we’ve got him. Guo Guangchang, de voorzitter van het Chinese conglomeraat Fosun, is terug van weggeweest. Fosun meldde zondag dat Guo de autoriteiten aan het helpen is met een ‘onderzoek’ dat met privézaken te maken heeft.

The Wall Street Journal schreef op basis van ingewijden dat Guo, die zichzelf een adept van Warren Buffett noemt, vanochtend aanwezig was bij een bijeenkomst van Fosun. Guo was eind vorige week eventjes van de aardbodem verdwenen. Fosun zei zelf het “contact” met zijn voorzitter te hebben verloren.

Soortgelijke situaties hebben zich bij tientallen andere Chinese bedrijven voorgedaan de afgelopen tijd. Na de vermissing van Guo kozen beleggers het hazenpad en dumpten de obligaties en aandelen van Fosun. Het nieuws van maandag dat Guo niet naar de Chinese goelag is verbannen bood echter geen soelaas. Het aandeel Fosun sloot bijna 10 procent lager.

2. De tweede ronde in de regionale verkiezingen in Frankrijk van afgelopen weekend kent alleen maar verliezers. Front National wist in geen van de dertien regio’s de meerderheid van de stemmen achter zich te krijgen om aan de macht te komen, ondanks dat het in de eerste ronde nog zes van de 13 regio’s wist te winnen.

De uitslag is een grote teleurstelling voor Marine Le Pen, die gehoopt had dat aar partij eindelijk regeringsfähig zou worden en voor het eerst een regio zou besturen. De Republikeinen van oud-president kwamen in zeven regio’s aan de macht. Maar in een aantal regio’s had Sarkozy de overwinning te danken aan tactisch stemmen van socialistische kiezers die met de spreekwoordelijke wasknijper op de neus moesten kiezen tussen twee kwaden en uit wanhoop daarom maar op de Republikeinen stemden. Met andere woorden, ondanks het zeer impopulaire presidentschap van Hollande wist Sarkozy electoraal geen vuist te maken.

De socialisten verloren op hun beurt de macht in twee regio’s waar zij sinds de oorlog haast ononderbroken aan de macht waren. Daarnaast raakten de socialisten de macht kwijt in Ile-de-France, het kroonjuweel van de regio’s. Hollande en Sarkozy zijn zich er beiden van bewust dat de opmars van Front National niet is gestuit. Sinds Marine Le Pen de leiding van de partij overnam van haar vader wist ze bij elke verkiezing meer kiezers te trekken.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. De koers van de noodlijdende farmacie-leverancier Fagron maakte maandagochtend een snoekduik van meer dan 30 procent naar een nieuw dieptepunt van 4,099 euro, de laagste koers ooit. Fagron zette zijn CEO op straat en waarschuwde zijn onfortuinlijke aandeelhouders aan dat er geen reddende engel is opgestaan om het bedrijf over te nemen.

Fagron, dat diep in de schulden zit, gaf aan dat het in een doodstrijd is en alleen nog maar bezig is met het zo snel mogelijk vinden van financiering. Voor aandeelhouders wordt het sowieso een bittere pil. Als het goed afloopt, komt er een sterk verwaterende claimemissie. En anders faillissement.

4. De prijs van een vat Brent-olie bereikte maandagochtend een nieuw 7-jaars dieptepunt van 37,27 dollar per vat. Dat is nog maar iets meer dan een dollar boven het dieptepunt van 36,20 dollar in december 2008, toen de wereldeconomie op instorten stond.

De aanleiding voor de verdere daling van de olieprijs zijn uitspraken van Iran dat het meer olie zal uitvoeren zodra de internationale sancties begin volgend jaar zijn opgeheven. “Onze centrale assumptie is een markt met lage prijzen, dus de prijs kan hard dalen want wij zijn op het ergste voorbereid”, zei de Iraanse onder-minister van Olie Zamaninia.

Vorige week voorspelde het Internationale Energieagentschap dat de wereld nog tot eind 2016 blijft zwemmen in de olie. Het IEA schreef dat toe aan de halsstarrige houding van OPEC om olie te blijven pompen om marktaandeel te winnen in combinatie met zwakke groei van de vraag.

5. Economen denken dat de ECB klaar is met het verruimen van het monetaire beleid. Uit een peiling van persbureau Bloomberg onder 48 economen blijkt dat 60 procent geen nieuwe verruimingsmaatregelen meer verwacht en dat aan het einde van Draghi’s termijn in 2019 de inflatie net geen 2 procent zal bedragen. Bijna alle economen denken dat Draghi in het één na laatste jaar van zijn termijn (in 2018) de rente zal verhogen.

De minderheid van de economen die denkt dat Draghi nog wel een keer op het gaspedaal zal trappen, voorspelt dat de ECB het maandelijkse aankooptempo van obligaties gaat verhogen van het huidige niveau van 60 miljard euro per maand. Overigens zijn economen veel optimistischer dan wat er in de markt is ingeprijsd. Marktprijzen wijzen er op dat de ECB de komende tien jaar niet aan zijn doelstelling voldoet. Ook neigen beleggers ernaar dat de ECB volgend jaar toch weer gaat verruimen en de depositorente verder zal verlagen.

6. Beleggers probeerden maandag met enig succes het spreekwoordelijke vallend mes te vangen. De meeste Europese beurzen stonden ongeveer een procent in het groen na de verliezen van meer dan 4 procent vorige week. De AEX zat in de achterhoede met een winst van ruim een half procent op 431,8 punten. Vanwege de rode beursweek staat de AEX voor de maand december 8 procent in het rood en is de jaarwinst verpieterd tot nog geen twee procent.

Beleggers zijn bezorgd over zwakke economische groei en teleurgesteld in het zwakke verruimingspakket dat de ECB op 3 december aankondigde. Opvallend genoeg zijn beleggers kalm in aanloop naar het rentebesluit van de Fed op woensdag. Waarschijnlijk zal de centrale bank de rente, die sinds 2008 op nul staat, met een kwartje verhogen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl